תְּמוּרוֹת בַּהוֹרוּת
יעוץ משפחתי והדרכת הורים
איילת אפשטיין
הילד ממרר בבכי כל בוקר בפתח הגן?
נצמד אליכם ולא מוכן להשאר בגן?
אתם מגיעים לעבודה מותשים מהפרידה בבוקר?
איך נעזור לילדינו במעבר ובהשתלבות במסגרת החדשה?
קשיי פרידה בימים הראשונים בגן או בבית הספר הינם תופעה
רווחת ומוכרת המאפיינת ילדים רבים. הם מבטאים רגשות
טבעיים של געגוע לישן והמוכר וחרדה מהחדש והבלתי ידוע.
מי מההורים לא מכיר תופעות כמו ילד שממרר בבכי כל בוקר
בפתח הגן, או נצמד אליכם ולא מוכן להישאר בגן? חוויה כזו
גורמת ללא מעט הורים להגיע לעבודה כשהם מותשים נפשית.
עבור רוב הילדים, המעבר לגן הינו היציאה הראשונה מהמקום
המוכר והבטוח, הבית, אל החיים. בהמשך לכך, פרידות ומעברים
ילוו את ילדינו לכל אורך החיים ולכן אחד התפקידים החשובים
בהורות הוא לעזור לילדים להיפרד בהתאם לגילם.
ילדים שחווים הצלחה בפרידה בגיל הצעיר מפתחים עצמאות רגשית, כלומר הבנה שהם אינם תלויים בהוריהם ושהם יכולים להסתדר בכוחות עצמם.
הבנה זו תשפיע על היכולת שלהם לעמוד בפרידות מאתגרות יותר בהמשך החיים, כמו למשל – להישאר עם
בייביסיטר, לישון אצל חבר, לצאת למחנה קיץ, לעבור דירה, לשרת בצבא וכמובן פרידות מחברים, בני זוג,
ומאנשים אהובים במהלך החיים.
לא רק לילד קשה להיפרד, את קשיי הפרידה חווים גם הורים רבים. בעיקר כי הם מרגישים שהילד זקוק להם והם חוששים שיהיה לו קשה להסתדר בלעדיהם, או לחילופין, כי הם מרגישים שאיבדו שליטה ומעתה לא יוכלו להגן על ילדם בכל מצב.
ישנם הורים שבאופן תת מודע מתקשים להיפרד מהילד כי הוא ממלא את זמנם במשמעות, וללא אילוצים כלכליים או חברתיים הם היו מעדיפים להמשיך ולהיות איתו בבית.
היכולת של הילדים להיפרד מושפעת ביותר מגישת ההורים ומדרכי החינוך שלהם ולכן, על ההורים לאפשר לילדיהם חוויית פרידה בתהליך רגשי בריא, שדרכה ילמדו שהם בעלי חוסן נפשי, עצמאיים ומסוגלים להתמודד עם השינוי.
גישה היא דבר קטן, שעושה הבדל גדול
כדי לפתח גישה חיובית לפרידה אצל ההורים כדאי לזכור כי:
-
ילדים אוהבים להיות במסגרת - הם סתגלניים ובעלי סקרנות טבעית להכיר מקומות חדשים וחברה חדשה. רוב הילדים נקלטים היטב במעונות, בגני הילדים ובכיתה א', הם נהנים והם מפיקים תועלת רבה מהשהות שם.
-
ילדים מתפתחים במסגרות החינוכיות – הם רוכשים מיומנויות רבות התורמות לצמיחתם - מיומנות חברתית, עצמאות, מוטוריקה עדינה וגסה, למידה והעשרה ועוד.
הורה שדואג שהילד לא יסתדר, הורה המרחם על ילדו וחש אשמה, מגדיל את הסיכוי שלילד יהיה קשה יותר להיפרד ולהשתלב.
לעומת זאת, הורה שמרגיש שההשתלבות בגן היא לטובת הילד, יוכל להעביר בקלות את המסר שהגן הוא המקום הטוב ביותר עבור ילדו, שהוא סומך עליו שישתלב, ומאמין בכוחותיו לעמוד במשימות ההתפתחותיות שלו. באופן זה, ההורה מגדיל את הסיכוי להסתגלות טובה בגן.
באופן פרקטי - המלצות חשובות לדרך
הביטחון מתחיל כשהספק נגמר – ידע מגביר את תחושת ביטחון ומסייע להתמודדות קלה יותר. הסבירו לילד מי יקח ומי יחזיר אותו מדי יום, מה עושים בגן, סדר היום בגן וכדומה.
הדרגתיות – בהתאם לנהוג בגן לוו את הילד באופן הדרגתי, הן מבחינת הזמן שנשארים איתו מדי יום והן מבחינת המעורבות. הפנו את הילד אל הגננת כשהוא רוצה משהו כדי שילמד לסמוך עליה ולתת בה אמון.
בשעת הפרידה פעלו בביטחון ולא בהססנות, אפשרו לילד לבטא את אי שביעות רצונו והיעזרו בצוות הגן.
טקס פרידה וחשיבות ההתמדה - מנהגים קבועים ומוכרים מעניקים לילדים תחושת רוגע וביטחון. לאחר ימי ההסתגלות הראשונים החליטו על אופן פרידה קבוע. בהתאם לגיל, כדאי לשתף ולאפשר לילדים להציע ולבחור את טקס הפרידה, זה יגרום להם להרגיש משמעותיים ויתרום למוטיבציה שלהם לשתף פעולה.
סבלנות לתהליך – תחושת חוסר הביטחון במקום החדש עשויה להתבטא בתופעות כגון חוסר תאבון, עייפות, בכיינות, הצמדות להורים, וקשיי שינה. תגובות אלה הינן טבעיות ורווחות ועל פי רוב הן חולפות במהירה.
חשוב לאפשר לילד להתרגל בקצב האישי שלו, בלי להאיץ בו, בלי לחץ ומבלי להשוות אותו לילדים אחרים.
היו סבלניים כי ההתמודדות עם ההתחלה חדשה היא הזדמנות להתחזקות רגשית, לצמיחה ולהתפתחות אישית.
שמירה על אמון – הקפידו לומר לילד שלום גם אם אתם חוששים שיבכה. העלמות בחשאי תפר את האמון של הילד בכם.
הימנעו ככל האפשר משינויים משמעותיים נוספים - מעבר דירה, גמילה מבקבוק/מוצץ, גמילה מחיתולים, מעבר מיטה וכו'.
לגיטימציה לרגשות - הילד בוכה? אפשרו לו להביע את רגשותיו ואל תבטלו אותם באמירות כגון "למה אתה בוכה... מאוד כיף בגן..." וכו'. בכי הוא הדרך של הילד להביע את הקושי שלו וככל שנקבל את הרגשות שלו בהבנה כך יהיה לו קל יותר להתמודד איתם. תוכלו לומר לו – "אני רואה שקשה לך... אני יודעת שאתה לא רוצה שאלך... אני סומכת עליך שתסתדר ואחזור לקחת אותך אחרי העבודה". ולמרות שקשה להורים לשמוע את הילד בוכה חשוב לקבל את רגשותיו ולא לבטלם. . כיף לך בגן...– קבלו את רגשותיו – בכי הוא שפה
מסרו את הילד לגננת – אל תחבקו אותו חזק כך שהיא תצטרך לקחת אותו מכם. העבירו אותו אליה אפילו אם הוא נצמד אליכם. זה מעביר מסר של אמון – אנחנו סומכים עליה שתטפל בך.
חפץ מעבר – לעיתים בובה או צעצוע קטן ואהוב מהבית יכולים להקל. לא בכל גן זה מקובל ולכן עדיף לשאול את הגננת מראש ולזרום עם מדיניות הגן.
אולי עדיף שאבא יביא לגן? - לפעמים דווקא מאבא הילד נפרד יותר בקלות! מחקרים הוכיחו שבמקרים רבים שהות ממושכת של הורים בגן אינה יעילה ובהמשך לכך יש מצבים בהם אבות משדרים יותר ביטחון ומעבירים טוב יותר את מסר הפרידה.
הגיעו לגן מוקדם – כאשר יש מעט ילדים בגן ולגננות יש יותר זמן להיכרות וביסוס קשר עם ילדכם.
שגרת יום – חשוב שהילד ישן היטב בלילה כך שיקום עירני ורענן ולא יהיה עייף. עייפות עשויה להקשות על תהליך ההסתגלות ולכן חשוב להקפיד על שגרת יום בבית.
הורים המביטים לטווח הרחוק צריכים לשאול את עצמם מה עליהם לעשות היום כדי להכין את ילדיהם לעתיד, לחיים. בין השאר, עליהם לעזור להם לפתח את יכולת הפרידה כך שיוכלו להסתגל באומץ למצבים חדשים מבלי שעולמם יתערער ומבלי שישלמו על כך מחיר רגשי גבוה.